Domů Cross-link teorie
Facebook
Váš košík je prázdný
Anti-Aging specialista - MUDr. Monika Golková

Cross-link teorie

Tuto teorii objevil Johan Bjorksten v roce 1942. Teorie je založena na konceptu, že mezi proteiny, jako je kolagen v kůži a šlachách a komplexy strukturálních proteinů a tuků s vyšším obsahem cukrů, vznikají molekulární můstky - cross-linking. Vznik těchto můstků vede k tuhnutí a stárnutí tkání.

Volné formy aminokyselin se nespojují dohromady, aby vytvořily peptidy nebo proteiny - jsou samostatnými jednotkami. Glukóza se nachází ve všech buňkách těla a je relativně stabilní, ale může se spojit s proteiny a vytvořit kombinaci glukóza-protein procesem glykace. Toto spojení pak aktivně vytváří cross-linking (můstky) a urychluje proces stárnutí.

Zvýšený cukr v krvi vytváří potenciál pro glykační proces. Množství cross-linking produktů u diabetiků je 2-3 krát vyšší než u nediabetiků. Produkty tohoto procesu způsobují vznik pigmentových skvrn kůže, žloutnutí zubů a zůstávají v těle po měsíce až roky. Vytvářejí můstky s jinými proteiny a poškozují aktivitu tkání a orgánů. Jsou mimo jiné také důvodem, proč diabetici s vysokým obsahem krevního cukru (glukózy) rychleji stárnou.

Doporučené produkty z našeho e-shopu:

  • L-Carnosine - energie pleti a těla

  • Ultra-Lipoic Forte - nejúčinější antioxidant