Domů Články Jste (in)tolerantní?
Facebook
Váš košík je prázdný

Jste (in)tolerantní?

Časopis Glanc

Máte deprese? Ekzémy? Bolí vás klouby? Možná za to může „děravé“ střevo. Jídlo totiž může léčit, ale taky ubližovat.

Ukládání tuku v oblasti břicha má prý na svědomí stresový hormon kortizol. Jenže já se už pár let opravdu poctivě snažím nestresovat, ale stejně mám bříško často vyklenuté tak, že mě kamarádi podezřívají z utajeného těhotenství. Tenhle „přenošený“ problém mě přivedl na kliniku A2C, která se vedle anti-aging programů specializuje na potravinovou intoleranci.

Intolerance není alergie

Možná vám teď v hlavě naskočil termín potravinová alergie. Jenže ta se projevuje jinak – výrazně a hlavně rychle po styku s alergenem, takže viníka je snadné identifikovat. S potravinovou intolerancí je to obtížnější. Způsobují ji totiž jiné protilátky, je skrytější, takže příznaky se mohou projevit i několik dní po snědení škodlivé potraviny. Někteří lidé prý dokážou intuitivně poznat, co jim nedělá dobře. Opravdu výjmečné citlivé jsou k těmto signálům těla děti.
Potravinové alergie i intolerance patří mezi hlavní příčiny vzniku syndromu zvýšené propustnosti střeva, kdy přes jakési „díry“ v poškozené střevní sliznici pronikají do krevního oběhu bakterie, toxiny a částice jídla. Tělo se brání produkcí protilátek, které bohužel neútočí pouze na tyto vetřelce, ale také na zdravé tkáně. A čím častěji „škodlivé“ potraviny jíme, tím se imunitní reakce stupňuje a může mít za následek poruchy trávení, dermatologické, respirační a kloubní potíže a také psychická onemocnění. Podle statistik trpí syndromem zvýšené propustnosti střeva každý třetí člověk!

Řiďte se semaforem

Tolik teorie a teď zpět k mojí návštěvě na klinice A2C, kam jsem ráno dorazila nalačno, protože test potravinové intolerance se zjišťuje z krve. Podstatnější pro mě byla druhá návštěva. Ten týden jsem se na výsledky testu těšila snad víc než jako dítě na vánoční dárky. Jen jsme se obávala, aby mi nezjistili nějakou brutální nesnášenlivost třeba na čokoládu. I když tím by se mnohé vysvětlovalo ...

Od primářky Moniky Golkové jsem dostala něco jako podrobný semafor potravin:
Červené bych měla vyloučit z jídelníčku aspoň na půl roku.
Oranžové si smím dát jen výjmečně, maximálně jednou za měsíc.
Žluté jíst smím, ale spíš „rotovat“, tedy dát si je jednou za čtyři dny.
Zelené si můžu dopřát dle libosti.
Modré pole zahrnuje specifickou reakci na lepek, kravské mléko a kvasinku Candida Albicams.

A jak jsem dopadla? „Jste bohužel silně intolerantní na med,“ oznamuje mi doktorka Golková. Jenže soucit není na místě, tohle je megaúleva! Ještě teď mám husí kůži, když si vzpomenu, jak mi ve školce „souška učitelka“ cpe krajíc chleba namazaný vrstvou másla a medu mezi sveřepě stisknuté rtíky. Mně prost med odjakživa smrdí! Naštěstí je med jedinou položkou v červeném poli.
Oranžové pak osidluje pro mě neškodná trojka: medový meloun („medový“, fuj), tuřín (ani nevím, jak vypadá) a fazole fava (podle googlu hlavní složka zejména afrických pokrmů). Zato žlutě označených potravin je nějak moc: většina masa a mořských potvor, česnek, mandle, jahody, borůvky, pomeranče… celkem asi dvacet položek. Neměla bych si je dávat častěji než jednou za čtyři dny, jenže podobné předsevzetí už předem vzdávám, tohle já asi nedokážu ...
Mnohem víc mě ale rozlítostnit reakce na kvasinku Candidu Albicams, které prý ohromně chutná cukr, obilniny, alkohol a podobně. Tak nějak podvědomě cítím, že tady je „zakopané“ moje nafouklé břicho. A stejně tak vím, že nemám tak silnou vůli, abych se vzdala čokolády, pečiva, těstovin a většiny ovoce. Alkohol vem klidně čert, to mi nevadí. A navrch nacházím na stránce chemikálií oranžově označené další dvě plísně.

Zbabělé doznání

Na „opravu“ střeva si hned na klinice kupuji doplňky stravy L-glutamin a polynenasycené mastné kyseliny. Ovšem ne jen tak ledajaké, ale v top kvalitě, za kterou si pochopitelně připlatím. Do dvou týdnů mi břicho opravdu splasklo a měla jsme tak nějak víc energie. Jenže stačilo dát si třeba jen pár sušenek a „miminko“ bylo zpět.
Přiznávám, že kdybych měla vážnější potíže, třeba astma nebo ekzém, budu se asi snažit víc. Čímž přiznávám, že to dost flákám. Znáte to o té silně vyvinuté slabé vůli? Totiž ne že bych si neuměla poručit, to já zas umím. Jen se jaksi neumím se poslechnout.

Hodnocení Glancu

V tlustém střevě prý sídlí až 80 % našeho imunitního systému. A potravinová intolerance ho plíživě nabourává a může vést k chronickým potížím. Pokud vám test zakáže některou zamilovanou potravinu, nezoufejte, není to navždy. Až se střevo zahojí, posune se pravděpodobně do méně nebezpečné kategorie a vy ji budete moct do svého jídelníčku opět zařadit. Proto se doporučuje test potravinové intolerance za dva roky zopakovat.

3 otázky pro MUDr. Moniku Golkovou, primářku kliniky A2C

Proč je ALCAT test tak drahý?

Vzorky se odesílají do specializované laboratoře v zahraničí. Cena se pohybuje v rozmezí 8 až 26 tisíc korun a odvíjí se od počtu testovaných potravin. Nejvyšší počet testovaných položek je 300 a obsahuje k veškerým potravinám navíc ještě chemikálie, léky, plísně a farmakoaktivní látky.

Za jak dlouho se projeví výsledky rotační diety?

Rotační dieta obsahuje potraviny, které v ALCAT testu vyšly zeleně a žlutě. Během pár dní pocítíte ústup trávících potíží, během týdnů až měsíců viditelné zlepšení pleti, váhový úbytek a celkové zlepšení zdravotního stavu.

Co dělá klientům při dodržování rotační diety největší potíže?

Nejhorší bývá první měsíc, než se se změnou jídelníčku srovnají. Musíte nahradit zakázané potraviny doporučenými a ty se naučit kupovat. Jakmile se ale takto „přesměrujete“, začnete se cítit lépe a dodržování rotační stravy vám pak přijde mnohem snazší.

Zdroj: Časopis GLANC 01/2011