Potraviny zpomalující stárnutí

Stárnutí se můžete bránit různými metodami. Drahé krémy, lasery nebo lifting zcela jistě splní váš sen o mladistvé pleti, ale není lepší nejdříve vyzkoušet přírodní zdroje? Existují totiž potraviny, které dokáží zpomalit stárnutí, zabránit vzniku nemocí a také podporují naši odolnost vůči stresu.
Posílení imunitního systému
Česnek, cibule, pórek, pažitka, ale také banány, kiwi, pomeranče a grep.Kiwi a pomeranče obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C. Vitamín C je jeden z hlavních antioxidantů našeho těla. Neutralizuje volné radikály, které poškozují naše buňky a urychlují proces stárnutí. Vitamín C se podílí i na syntéze kolagenu, který je důležitý pro pevnost naší pleti, proti tvorbě předčasných vrásek a pro zdravé cévy.
Česnek i cibule obsahují selen.
Selen je pro lidský organismus nezbytný prvek a dlouhodobý nedostatek selenu snižuje imunitu organismu. Selen zasahuje do buněčného metabolismu téměř každé buňky našeho těla. Přispívá podstatnou měrou k antioxidační a antiradikálové ochraně buněk celého organismu.
Banán je bohatý na draslík a hořčík
Banán je účinný prostředek v péči o krásu a zdraví. Odborníky je ceněn pro vysoký obsah draslíku a hořčíku. Draslík stimuluje vylučování vody z těla a pomáhá vyplavit z tukových buněk škodliviny (toxiny) vzniklé z látkové přeměny. Tím výrazně brání vzniku celulitidy na stehnech, pažích a dalších problémových partiích těla. Velké množství hořčíku v banánech přináší také uvolnění napětí svalů a tlumí pocity nervozity. Banán obsahuje mimo jiné i serotonin (hormon štěstí) a působí účinně jako balzám na naši psychiku. Konzumace banánu podporuje navíc produkci látky Melatoninu, spánkového hormonu, který je spjatý s dlouhověkostí.
Boj proti osteoropóze
Špenát, řeřicha, vodnice, ředkev, petržel, chaluhy
Pro prevenci osteoporózy se doporučuje přijímat ve stravě vápník společně s vitamínem D, zařaďte tedy do svého jídelníčku špenát nebo řeřichu jako perfektní zdroj vápníku.
Existuje mnoho lidí, kteří nemají rádi mléko či dokonce trpí nesnášenlivostí na mléčné bílkoviny nebo laktózu. Z nemléčných zdrojů najdeme vápník například v máku, luštěninách, sardinkách, lískových oříšcích, mandlích, sóji, špenátu nebo třeba ovesných vločkách.
Zlepšení zraku
Losos, sleď, ančovičky, mrkev, dýně, obilné klíčky, olivový olej
Konzumujte hodně mrkve, jejíž nejzdravější složkou je beta-karoten. Ten se v těle přeměňuje na vitamín A, který je nepostradatelný pro zdravý zrak. Mastné kyseliny obsažené v rybách a rostlinách mohou zabránit zánětlivým procesům, které způsobují makulární degeneraci, stejně tak jako resveratrol, který nalezneme zejména ve víně. Posílíte tak zdraví vašich očí a účinně zablokujete tvorbu nových cév v oku.
Rybí maso, zejména ryby tučnější, obsahují řadu velice užitečných a účinných látek zabraňujících předčasnému stárnutí. Jsou to esenciální mastné kyseliny omega 3, které jsou nezbytné pro funkci mozku, imunitního systému, očí, regulují hladinu cholesterolu a krevního cukru, ale působí také velice pozitivně na naši pleť a vlasy. Rybí maso obsahuje DMAE (dimethylaminoethanol) a ten je lepší než plastická operace! DMAE je právem považován za žehličku na naši pleť, která působí protizánětlivě a vypíná předčasně se vyskytlé vrásky.
Resveratrol obsažený v jadérkách a slupkách hroznů je látkou s prokázanými účinky v boji proti civilizačním chorobám a podporující zdravou dlouhověkost. V prevenci proti stárnutí pomáhá i řada minerálů hroznového vína (draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, selen, chrom a další).
Snížení oxidačního stresu
Zelený čaj, olivový olej, chřest, hořká čokoláda, borůvky, broskve, zelí, petržel
Ovoce a zelenina napomáhá v boji proti oxidačnímu stresu pomocí vitamínů C, E, selenu, zinku, chromu a beta karotenu. Zelený čaj, jablka nebo hrozny obsahují polyfenoly, které zlepšují naši odolnost vůči oxidačnímu stresu.
Vysoký obsah důležitých vitamínů a minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu ideální potravinu pro udržení fyzické i psychické kondice. Chřest je považován za elixír mládí! Obsahuje velké množství betakarotenu – provitamínu vitamínu A, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a dokonce v boji proti některým typům rakovinného bujení. Navíc kombinace vitamínů skupiny B, betakarotenu a zinku je ideální pro zdravé vlasy, pleť a nehty.
Chřest obsahuje značné množství kyseliny listové a niacinu napomáhajícím správným hormonálním procesům v těle a obnově buněk. Chřest byl oblíben již v antice a jeho chuti propadl i Hippokrates nebo Julius Caesar.
Olivový olej je velice bohatý na mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), které jsou nezbytné pro procesy látkové výměny. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž omezují riziko poškození cév. Antioxidanty v oleji obsažené chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomalují stárnutí organismu.
Text: MUDr. Monika Golková